Wanneer je creatief omgaat met de ruimte die je hebt, kan ook jij je kleine tuin groot laten lijken. Wij geven 3 handige tips, waarmee je rust, ruimte en sfeer creëert en optimaal de ruimte benut.

Tip 1: Maak je kleine tuin spannend met hoogteverschillen

Met niveauverschillen maak je optimaal gebruik van de ruimte in je tuin en laat je jouw kleine tuin groot lijken. Bovendien is het mooi als je een tuin niet in een oogopslag overziet. Met een hogere struik, 2 mooie polyester plantenbakken of houten plantenbakken naast elkaar, maak je een scheiding tussen bijvoorbeeld het terras en het gras. Ook kun je hier een pad omheen laten lopen. Zorg er in ieder geval voor dat iets je lokt om je tuin in te wandelen. Een grote blikvanger achterin de tuin, ontneemt het zicht op het einde en laat veel te raden over. Dit geeft een ruimtelijk effect.

Tip 2: Voorkom dat je kleine tuin te hokkerig wordt

Het is geen goed plan om overal schuttingen te plaatsen. Je tuin lijkt veel groter als je een afscheiding maakt met planten of kiest voor een kant-en-klaar haag van bijvoorbeeld Mobilane. Heeft je buurman een mooie struik staan? Zet een aantal lagere planten in je tuin ervoor. Het lijkt dan net of al het groen van jou is. Ontkom je niet aan een schutting omdat jouw tuin bijvoorbeeld grenst aan een drukke weg, probeer dan om je schutting een zachtere uitstraling te geven met klimplanten.

Tip 3: Maak gebruik van de ruimte boven je tuin

Wil je meer ruimte in je postzegeltuin, dan is er een makkelijke manier om dit te realiseren. Maak gewoon gebruik van de ruimte boven je tuin. Het is oneindig en onbeperkt beschikbaar. Plaats bijvoorbeeld een klimplant tegen een kale muur of laat een pergola begroeien met een blauwe regen. Ook met een kleine boom breng je hoogte aan in je tuin. Bovendien biedt een boom bescherming tegen de nieuwsgierig blikken van de buren of in de schaduw tijdens warme zomerdagen.

Vergeet ook de verlichting niet

Verder is buitenverlichting onmisbaar in een kleine tuin. Het geeft een sprookjesachtige sfeer en accentueert elementen die jij mooi vindt of een belangrijk onderdeel vormen van je tuin. Hoe je een goed verlichtingsplan maakt voor je tuin, kun je lezen in mijn volgende blog.

Bekijk alle Gacoli buitenverlichting op zonne-energie