In onze vorige blog tipten we al hoe je ook in het najaar nog kunt genieten van de tuin. Ook vertelden we dat najaarsbloeiers je tuin weer een flinke oppepper kunnen geven. Natuurlijk begrijpen we dat je staat te popelen om van je tuin een prachtig kleurenpallet te maken, maar voordat je de planten in bakken gaat planten zijn er nog 3 dingen die je moet weten. 

1.      Gebruik de juiste plantenbak voor de juiste plant 

PlantenbakOmdat je de herfstbloeiers buiten neer gaat zetten is een goede plantenbak een must. Natuurlijk moet hij stevig en weerbestendig zijn, maar ook de juiste maat is van belang. Bedenk daarom altijd van tevoren welke planten je in de bak gaat planten. Heb je een boom of grote struik, dan heb je een grote, sterke bak nodig, zoals deze hardhouten bak van Enjoyplanter of deze bakken van polyester. Siergrassen komen weer heel mooi uit in een langwerpige bak. Heb je een plant met een bolvorm? Ga dan voor contrast en kies een vierkante of rechthoekige bak.

Tip: om rust te creëren in je tuin is ook de kleur belangrijk. Ga liever voor een plantenbak met een neutrale kleur bij kleurrijke planten en combineer sobere planten juist weer met een gekleurde bak.

2.      Goede potgrond is onmisbaar 

Goede potgrond is onmisbaar als je lang van de planten wilt genieten. De kwaliteit is vele malen beter dan tuingrond. Daarnaast is potgrond luchtiger, kan die veel water opnemen, slaat het veel beter voedingsstoffen op dan tuinaarde en bevat die geen onkruidzaden, woekerende wortels en andere ongewenste bodemorganismen die jouw nieuwe najaarsbloeiers kunnen aantasten. Om zeker te weten dat je niet te veel of te weinig potgrond in huis haalt, is deze ‘Hoeveel potgrond heb ik nodig?’-calculator mega handig om te gebruiken!

3.       Zo vul je de plantenbak 

Heb je de plant en de bak uitgekozen en de potgrond in huis gehaald? Dan is het tijd om de planten in de plantenbak te planten en de boel op te gaan fleuren! Om ervoor te zorgen dat overtollig water makkelijk kan weglopen, boor je eerst een aantal gaten van circa 2 cm in de bak, vervolgens leg je een laagje hydrokorrels neer voor drainage en dan kan de potgrond erin, samen met jouw plant. Bekijk nog even het filmpje om dit proces stap voor stap te zien. Dan heb jij in no time de mooiste tuin van de straat!