DIY: Maak in 10 stappen zelf een houten plantenbak of bloembak
Laat de creativiteit in je los en begin met het maken van een eigen houten plantenbak. Op deze pagina leggen we uit hoe je een houten plantenbak of een houten bloembak moet maken van 60x60x60 cm, wat je nodig hebt en geven we je nog meer handige tips! Liever een kleinere of grotere houten plantenbak zelf maken? Dan kun je eenvoudig de afmetingen van de benodigde planken korter of langer maken. Lees dus snel verder en ga aan de slag. Liever toch geen houten plantenbak/bloembak zelf maken? Bekijk dan ons assortiment met alle houten plantenbakken!
Wat heb je nodig voor het maken van een houten plantenbak?
Voordat je kunt beginnen met het maken van de houten plantenbak moet je wel beschikken over de juiste gereedschappen. De volgende gereedschappen heb je nodig:
- Houtboor
- Schroevendraaier/boormachine
- Zaag (om de houten planken eventueel op maat te zagen)
- Schuurmachine/schuurpapier
- Potlood
- Rolmaat
- Spijkers of een nietmachine voor het anti-worteldoek
Welke materialen heb je nodig voor het maken van een houten plantenbak?
Nu je alle gereedschappen hebt, kun je beginnen met het verzamelen van hout en andere materialen voor je houten plantenbak/bloembak. Voor een houten plantenbak van 60 x 60 x 60 centimeter heb je de volgende materialen nodig:
- 4 vierkante palen met een hoogte van 60 centimeter
- 1 vierkante paal met een hoogte van 20 centimeter of 4 andere pootjes voor onder de plantenbak
- Een watervaste bodemplaat van 60 bij 60 centimeter
- 24 planken hout met een afmeting van 60x10 centimeter (de dikte kun je zelf bepalen) voor de zijkanten
- 76 schroeven om de planken aan de palen en de bodemplaat te bevestigen
TIP: Is dit de eerste keer dat je aan de slag gaat? Koop dan voldoende hout in! Steigerhout is relatief goedkoop, dus een goede houtsoort om mee te beginnen. Je kunt als regel houden dat je de hoeveelheid hout x 1,1 koopt. Heb je bijvoorbeeld 10 planken hout nodig? Koop dan 10 x 1,1 = 11 planken. Zo houd je rekening met het snijverlies of het verkeerd zagen van de planken.
Aan de slag met het maken van een houten plantenbak!
Nu we de gereedschappen en materialen klaar hebben liggen, is het tijd om een bouwtekening te maken. In dit voorbeeld hebben we gekozen voor een simpele houten bloembak van 60 bij 60 centimeter met pootjes. Wil je graag een houten plantenbak in een ander formaat? Dan is het goed om de plantenbak uit te tekenen op papier. Zo kom je halverwege niet voor verrassingen te staan en weet je precies hoeveel materialen je nodig hebt.
Stap 1: Schuur het hout van je houten plantenbak
Heb je gekozen voor een houtsoort welke nog onbehandeld is? Dan is het belangrijk om dit hout goed te schuren. Je kunt dit doen met schuurpapier, maar om het jezelf makkelijk te maken raden wij aan om een schuurmachine te gebruiken. Om jaren te kunnen genieten van je zelfgemaakte houten plantenbak kun je hem het beste beitsen of lakken. Dit kun je doen wanneer de plantenbak helemaal in elkaar staat of direct na het schuren van de planken.
Stap 2: Begin met de onderste rand planken
Nu het hout geschuurd is, kunnen we aan de slag met het in elkaar zetten van de plantenbak. Leg hiervoor de bodemplaat op de grond of op de tafel en plaats hier 4 planken van 60 x 10 centimeter omheen. Als bodemplaat kun je het beste een watervaste plaat gebruiken en eentje welke het gewicht van de grond in de plantenbak kan dragen.
Stap 3: Maak de bodemplaat stevig vast
Boor vervolgens gaten in de houten planken van 60 bij 10 centimeter en schroef de planken vast een de bodemplaat. Gebruik per plank 5 schroeven om ervoor te zorgen dat hij stevig aan de bodem stevig vast zit.
Stap 4: Maak de hoeksteunen van de houten plantenbak vast aan de zijkanten/bodemplaat
Zit iedere plank goed aan de bodem vast? Dan heb je nu inmiddels een bodemplaat met een onderste rij planken. Plaats dan in iedere hoek, aan de binnenzijde van de plantenbak, een vierkante paal. Schroef vervolgens de onderste rij planken vast een de paal zodat ook deze stevig vast staat. Hiervoor kun je per paal 2 schroeven gebruiken.
Draai de plantenbak op zijn kop en schroef de bodemplaat ook vast aan de palen met 2 schroeven per paal. Zet de plantenbak vervolgens weer normaal neer op de tafel/grond.
Stap 5: Maak de rest van zijkanten van de houten plantenbak vast
Nu is het tijd om de rest van de plantenbak in elkaar te zetten! Je plaatst de planken boven elkaar en schroeft deze stevig vast met een boormachine/schroevendraaier. Iedere plank zit in totaal met 4 schroeven vast aan de houten palen.
Stap 6: Tijd voor pootjes onder de plantenbak
Je wil natuurlijk dat de bodem van de plantenbak niet gaat rotten. Daarom is het belangrijk om pootjes te maken voor je plantenbak. Gebruik de paal van 20 centimeter om hier pootjes van te maken. Zaag deze paal in 4 plakken, elk van 5 centimeter hoog. Deze plaats je onder de plantenbak door ze eronder vast te schroeven. Je kunt ook andere pootjes gebruiken.
Stap 7 (extra): extra versteviging aan de binnenzijde van de plantenbak
Heb je een grote houten plantenbak gemaakt? Dan kan het wenselijk zijn om hierbij extra versteviging aan te maken. Kies hiervoor palen die wat korter zijn dan je palen die in de hoeken van de plantenbak zit. Dan zie je deze extra verstevigingspalen niet meer zitten wanneer je de plantenbak hebt gevuld met grond.
Stap 8: Zorg voor afwateringsgaten
Zorg ervoor dat je planten niet verdrinken in je houten plantenbak door het boren van afwateringsgaten in de bodem. Hoeveel gaten je boort is afhankelijk van de grootte van je plantenbak. Wij raden aan om in de plantenbak van 60 x 60 x 60 centimeter 5 gaten te boren van ongeveer 1 centimeter groot. Boor de gaten richting iedere hoek een gat en in het midden. Naast de gaten zal het water ook tussen de planken zelf doorlopen.
Stap 9: Bekleed de binnenkant van je houten plantenbak met anti-worteldoek
Bekleed de binnenkant van je houten plantenbak met anti-worteldoek. Anti-worteldoek houd het groeien van de wortels van je planten tussen je planken door tegen. Anti-worteldoek laat wel water door, is duurzaam en zorgt ervoor dat je langer kunt genieten van je houten plantenbak. Je kunt dit eenvoudig bevestigen met wat spijkers of een nietmachine.
Stap 10: De finish touch van je houten plantenbak
Bijna klaar! Nu is het tijd om je houten plantenbak af te maken. Vul de schroefgaten met kneedbaar hout. Je kunt de houten plantenbak eventueel licht opschuren om hem daarna te beitsen of te verven in een mooie kleur. Wanneer je ervoor kiest om de plantenbak te beitsen is het verstandig om tussen de lagen door de plantenbak licht op te schuren (met de hand).
Liever een kant en klare houten plantenbak/bloembak bestellen?
Zie je het toch niet zitten om zelf een houten plantenbak te maken en laat je het liever over aan een professional? Dat kan! Bekijk ons assortiment van houten plantenbakken. Zo kun je bij ons kiezen voor steigerhouten plantenbakken (zowel onbehandeld als zwart geïmpregneerd), Acacia hardhouten plantenbakken en Bankirai hardhouten plantenbakken. Tevens is er maatwerk mogelijk, waardoor je kunt kiezen voor andere maten, het toevoegen van wielen of het verwijderen van de bodem.
Heb je een houten plantenbak zelf gemaakt of heb je er een bij ons gekocht? Dan zijn wij erg benieuwd hoe hij staat bij jou in de tuin! Stuur je foto op naar info@houtenplantenbak.nl.