Ben je opzoek naar leuke plantenbakken? Bekijk dan onze collectie polyester plantenbakken en houten plantenbakken.

Sterke planten die goed tegen zon en droogte kunnen en minder eisen stellen aan de bodem houden het langer vol in je tuin tijdens de warme zomermaanden en de aanhoudende klimaatveranderingen. Ben je op zoek naar mooie planten waar je lang plezier aan beleeft, bekijk dan de onderstaande top 10.

 

1. Lavandula angustifolia (Lavendel)
Lavendel is een prachtige zomerbloeier met een heerlijke geur. De lavendel met de sterkste geur is de Lavandula angustifolia. Ook hommels en insecten zijn dol op deze plant. Op een mooie zomerdag gonst de plant van de insecten.

  • Bloeiperiode: juni-juli
  • Hoogte: 50 cm
  • Verzorging: Lavendel houdt van een kalkachtige grond. Snoei de plant ieder jaar in het voorjaar (half april) tot vlak boven het oude hout terug. Doe je dit niet dan wordt de lavendel elk jaar steeds houtiger en kaler aan de onderkant.
  • Plantenbak tip: Lavendel komt eigenlijk overal wel mooi tot zijn recht, maar staat vooral leuk in de grond of in een kleinere plantenbak. Bijvoorbeeld in de Enjoyplanter Polyester plantenbak Velvet 40x40x40 cm Wit.

2. Aster Twilight (Aster)
Dit is een makkelijke plant. De bloemen zijn lichtblauw en vrij groot. De bladeren van de plant zijn donkergroen. In tegenstelling tot veel andere asters die, als je niet oppast, je hele tuin overnemen blijft deze aster vrij laag.


3. Knautia dipsacifolia (Beemdkroon)

De Beemdkroon is een grote pollen blad met daarboven lange dunne stelen met lila paarse bloemen. De plant heeft een heel natuurlijke en luchtige uitstraling. Voor een natuurlijk effect plaats je hem hier en daar tussen de andere planten in de tuin. De plant bloeit eindeloos door.

  • Bloeiperiode: juni - oktober
  • Hoogte: 120 cm
  • Verzorging: Geef de plant af en toe kalk en zorg dat de grond niet te droog wordt.
  • Plantenbak tip: Deze plant kun je beter in de grond planten.

4. Verbena bonariensis (IJzerhard)
Een van mijn favoriete planten. De plant wordt heel hoog maar blijft door de dunne lange stengels heel luchtig. Heel mooi om tussen je andere planten in de tuin te zetten. De bloemen van ijzerhard lijken op die van de aster en zijn purperpaars. Deze bloem bloeit heel lang.

  • Bloeiperiode: juli-september
  • Hoogte: 100-140 cm
  • Verzorging: De plant verdraagt droogte en kan jaren op dezelfde plek blijven staan.
  • Plantenbak tip: IJzerhard staat vooral leuk in de grond of in een kleinere plantenbak. Bijvoorbeeld in de cortenstaal plantenbak Maroon Ø 50x50 cm.

5. Pennisetum alopecuroides (Lampenpoetsersgras)
De pluimen van deze siergras lijken op de ouderwetse lampenpoetsers. Vandaar ook de Nederlandse lampenpoetsersgras. De plant houdt van zon maar is niet helemaal winterhard. Zet hem daarom op een beschutte plek in je tuin. In augustus verschijnen de groene tot paarse aartjes.

6. Rosa ‘Compassion’
De geur van deze roos is echt onweerstaanbaar en zou je in een flesje moeten kunnen stoppen. De kleur van de bloemen is zalmroze met een abrikoos oranje tint.

  • Hoogte: 350 cm
  • Bloeiperiode: juni- oktober
  • Verzorging: Knip alle uitgebloeide rozen weg. Zo gaat de energie van de roos niet naar het vormen van zaad (rozenbottels) maar naar de groei van nieuwe bloemen.
  • Plantenbak tip: Deze plant komt het beste tot zijn recht in een borderplantenbak, zoals de Enjoyplanter Polyester plantenbak Velvet 100x40x40 cm Antraciet-zwart of in de grond.

7. Agastache (Dropplant)
Agastache is een prachtige en sterke vaste plant. Bij aanraking geeft het blad een frisse dropgeur af waar vlinders en bijen graag op afkomen. Blue Fortune is de bekendste soort; Black Adder heeft een iets donkerder blauwe kleur.

  • Hoogte: 70 cm
  • Bloeiperiode: juni - augustus
  • Verzorging: De plant heeft niet veel verzorging nodig. In de winter verliest de plant zijn bladeren en de stengels. In het voorjaar begint de plant al snel weer te groeien.
  • Plantenbak tip: Deze plant komt het beste tot zijn recht in een borderplantenbak, zoals de Enjoyplanter Polyester plantenbak Velvet 100x40x40 cm Antraciet-zwart of in de grond.

8. Allium (Sierui)
Allium is een bloembol die je in de herfst (november) moet planten. De bloem bestaat uit een stengel met een bolvormige paarse bloem die bestaat uit allemaal kleine bloemetjes.

  • Hoogte: 80 cm
  • Bloeiperiode: mei - juni
  • Verzorging: De sierui bloeit in het voorjaar in mei. Als de bloem is uitgebloeid laat je hem gewoon staan, want uitgebloeid heeft hij ook veel sierwaarde. Vind je zo’n uitgebloeide bloem toch niet zo mooi dan knip je de stengel tot aan de grond toe terug. De sierui kun je in de tuin laten staan. In het voorjaar komt hij gewoon weer tevoorschijn.
  • Plantenbak tip: De sierui staat mooi in rechthoekige of kleinere plantenbak. Bijvoorbeeld in de cortenstaal plantenbak Maroon Ø 50x50 cm of in de hardhouten plantenbak Sevilla 200x50x62 cm.

9. Eupatorium maculatum (Koninginnekruid)
Eupatorium is een prachtige plant met grote bloemschermen. Bijen en vlinders zijn dol op deze plant. Eupatorium 'Atropurpureum' heeft donkerpaarse bloemen met purperachtige bladeren.

  • Hoogte: 200 cm
  • Bloeiperiode: juli - september
  • Verzorging: Knip de plant pas in de lente af, want de bloemen blijven ook in de winter heel mooi.
  • Plantenbak tip: Koningkruid kun je beter in de grond plaatsen.

10. Phlox paniculata 'Utopia' (Vlambloem)
De bloemen van deze phlox zijn roze van kleur en staan in grote pluimen hoog boven de grond. Vul met deze plant een groot vlak in de tuin of plaats ze tussen de andere planten, siergrassen of struiken.

Niet alleen deze planten kunnen goed tegen zon en droogte

Ook kruiden zijn echte zonaanbidders. Vooral de mediterrane kruiden, als bassilicm, rozemarijn en tijm. Toch fijn als je jouw planten ook nog kunt gebruiken in heerlijke gerechten.

Geef planten die goed tegen zon en droogte kunnen een goede basis

Zorg voor een bodem waar veel organisch materiaal in zit. Dit kun je doen door je tuin te voorzien van een flinke laag compost of bijvoorbeeld bladeren en ander klein tuinafval. Op deze manier lever je voedsel voor het bodemleven en dus voor de planten die goed tegen zon en droogte kunnen. De aarde werkt dan als een spons, houd goed water vast en bevat veel voedingsstoffen.

Tip

Geef jonge planten op zonnige plaatsen extra aandacht omdat ze het kwetsbaarst zijn. Het is beter om ze om de paar dagen een flinke hoeveelheid water te geven, in plaats van dagelijks een klein beetje. Dit moedigt de wortels aan om diep de grond in te gaan op zoek naar water. Na een tijdje kunnen de jonge planten voor zichzelf zorgen. Je kan er ook voor zorgen dat de grond zo veel mogelijk water vasthoudt door een laag mulch toe te voegen, zoals schors, grind, leisteenschilfers of steentjes. Zo voorkom je dat kostbaar water verdampt en tegelijkertijd helpt het om onkruid tegen te gaan.

Kies alleen voor de beste plantenbakken

Zoek je nog een mooie plantenbak om je bloemen in te laten shinen? Kies voor luxe polyester plantenbakken, landelijke houten plantenbakken of robuuste cortenstaal plantenbakken. Alle soorten plantenbakken hebben hun eigen voordelen.

 

  • Polyester plantenbakken: Onze stevige polyester plantenbakken zijn gemaakt van eerste klas polyester. Het voordeel van polyester plantenbakken is dat je ze het hele jaar door buiten kunt laten staan. Ook over de planten die erin zitten hoef je jezelf geen zorgen te maken. Onze polyester plantenbakken zijn namelijk voorzien van EPS-isolatiemateriaal aan de binnenzijde. Zo zijn de wortels beter geïsoleerd. Ook kunnen de polyester plantenbakken niet kapot vriezen. Je kunt ze dus met een gerust hart in de winter buiten laten staan. 
  • Houten plantenbakken: De houten plantenbakken van Houtenplantenbak.nl worden bijna allemaal met de hand gemaakt door onze vakmannen. Je kunt kiezen uit verschillende houtsoorten, zoals Douglas, steigerhout of verschillende hardhout soorten. Ook hebben we één collectie die direct uit voorraad leverbaar is. Je hebt hem de volgende dag al in huis!
  • Cortenstaal plantenbakken: Cortenstaal is een ontzettend stevig en robuust materiaal. Het wordt zelfs gebruikt in bouwwerken en in grote beelden. Wij verkopen er ook tuinartikelen van, waaronder plantenbakken. De cortenstaal plantenbakken gaan haast levenslang mee en kleuren perfect bij paarse of blauwe bloemen!