Klaar om je eigen groente te kweken? Moestuinieren is een ongelooflijk leuke hobby. Het is nu nog te vroeg in het seizoen om groenten te kweken, maar als je straks gelijk van start wil gaan dan is dit de ideale tijd om na te denken over wat je wilt kweken en waar je dit het beste kunt doen. Ontdek in dit blog hoe en waar je begint, wat je nodig hebt en nog veel meer tips.

Hoe maak je een moestuin?: #1 Kies de juiste plek

Kies een beschutte plek in de tuin met minimaal zes uur zonlicht per dag. De meeste groenten zijn echte zonaanbidders en hebben veel zonlicht nodig om te groeien. Schijnt de zon in je tuin niet zo lang, dan zijn er genoeg groenten die het goed doen in de schaduw. Bijvoorbeeld sla, rucola, wortelen en spinazie.

Hoe maak je een moestuin?: #2 Zorg voor een goede bodem

Zorg goed voor de bodem. Voeg voldoende organische mest of compost toe en houd de grond ook luchtig. De wortels van planten dringen dan gemakkelijker de grond in. Wil je weten hoe het met de grond in je tuin is gesteld, neem dan een bodemmonster en laat dat testen bij een tuincentrum of gebruik een slimme meter, zoals de Rapitest 1835 3-weg Grondmeter of de 4-in-1 grondmeter. Hiermee test je of de grond wel geschikt is om in te zaaien. Daarnaast hebben we ook diverse andere handige meetapparatuur, zoals grondvochtmeters die je precies vertellen wanneer je planten water nodig hebben.

Hoe maak je een moestuin?: #3 Begin klein

Begin klein. Je hebt echt niet heel veel ruimte nodig om een moestuin te beginnen. Als alles goed gaat kun je altijd nog verder uitbreiden. Handing om mee te beginnen is bijvoorbeeld een polyester plantenbak of houten plantenbak van een vierkante meter of een aantal polyester plantenbakken in een groep bij elkaar. In de ene bak kweek je bijvoorbeeld bladgroenten, in de andere knolgewassen en in een derde kruiden.

moestuin van polyester plantenbakken

Hoe maak je een moestuin?: #4 Zoek uit wanneer wat de ideale zaaitijd is

De meeste groenten kun je na de laatste lentevorst buiten planten. Ergens tussen het midden van de zomer en de late herfst oogst  je de groenten. Raadpleeg een moestuinkalender voor elk type groente dat je kweekt. Wil je zo veel mogelijk van het groeiseizoen genieten, plant dan groenten die je op verschillende tijdstippen in het jaar kunt oogsten. Zo heb je altijd wat te eten.

Hoe maak je een moestuin?: #5 Zaaitips

Een belangrijke tip als je gaat zaaien: Gebruik niet het hele zakje in een keer. Iets waar ik in het begin nogal eens de mist in ben gegaan. Zo voorkom je dat 30 slakroppen tegelijk klaar zijn om opgegeten te worden. Beter is om elke week wat te zaaien zodat je de hele zomer van verse kropjes sla kan genieten. Zaai ook niet te dicht op elkaar. De planten hebben ruimte nodig om zich goed te ontwikkelen.

groentenHoe maak je een moestuin?: #6 Kweek groente die alle gezinsleden lekker vinden

Vraag je familie of vrienden welke groenten ze graag eten. Het is echt zonde van je tijd om groenten te kweken die niemand lust. Ik kweek graag tuinbonen omdat ik de bloemen zo mooi vind, maar niemand hier thuis lust ze eigenlijk. Hetzelfde geldt voor boontjes. Zonde van alle moeite. Wat het bij mij thuis wel goed doen zijn bietjes met gekleurde strepen, paarse boontjes en wortels in alle kleuren van de regenboog. En ook de soep van de courgettes en pompoenen gaat er makkelijk in.

Hoe maak je een moestuin?: #7 Begin met makkelijke groente

Heb je nog niet zo veel ervaring met moestuinieren begin dan met het kweken van makkelijke groenten. Planten waarbij het bijna niet mis kan gaan, zoals radijsjes, sla, bietjes en courgette. Af en toe een beetje water geven is alles dat ze nodig hebben. Heb je weinig tijd dan is een automatisch bewateringssysteem een oplossing.

Hoe maak je een moestuin?: #8 Binnen voorzaaien

De meeste zaden kun je in de lente direct in de aarde zaaien. Ik zaai de planten thuis altijd in een zaaibak, omdat ik erg veel last van slakken heb. In april als de planten groter en sterker zijn verplaats ik ze naar buiten. Sommige planten als paprika’s en tomaten móet je zelfs binnen voorzaaien. Ideaal hiervoor is een kleine plantenkas. Wil je erachterkomen of jouw grond wel geschikt is voor tomaten in te kweken, dan is er de handige Rapitest 1610 grondtestkit tomaten (N, P, K, pH).

 

TIP: Ga je je moestuin aanleggen in plantenbakken. Lees dan ook het blog met '3 dingen die je moet weten voordat je planten in bakken gaat planten'