TIP

Geef je planten tijdig water en zorg dat ze niet met de wortels in het water staan. Dit kan je voorkomen door onderop de bodem wat scherven te plaatsen voordat je de potgrond toevoegt.

 

Heb je weinig tijd denk dan eens aan een potgrond met waterkristallen. Deze nemen water op zodat je de helft minder water behoeft te geven. Of doe eerst onderin een klein laagje met hydrokorrels. Deze houden water vast en geven deze langzaam af.

Planten in potten. Ze geven je groen, geur en kleur om je heen. Op elk terras, elk balkon en bij elke voordeur kunnen planten in potten voor een stukje natuur zorgen. Op deze pagina vertellen we welke 4 P's je nodig hebt om te zorgen voor prachtige verzorgde planten in een pot. Wat je nodig hebt? De volgende 4 P’s:

 • Planten
 • Plantenbakken/potten
 • Potgrond
 • Plantenvoeding

Hoe weet je welke planten je moet kiezen?

De keuze aan planten is groot. Vaste planten, één- of tweejarigen, het kan allemaal! Heb je geen plaats om je planten in een kas of elders vorstvrij te bewaren, kies dan voor één- of tweejarigen. Deze – veelal kleurrijke – planten bloeien meestal tot na de zomer en zijn uitgebloeid voor de winter. Je haalt de potten dan leeg voordat het gaat vriezen.

Vaste planten gaan meerdere jaren mee en er is keuze in bloeiende en groene planten (zoals buxus, lavendel, hortensia, agapanthus). Vaste planten kunnen de winter doorstaan en buiten in de pot blijven staan. Let er wel op dat je op tijd snoeit en dat je kiest voor vorstbestendige potten welke niet kapot kunnen vriezen, zoals polyester plantenbakken.

Welke plantenbakken of potten kun je kiezen?

Polyester plantenbakken vierkantEr is een enorme diversiteit aan mooie plantenbakken. Voor ieder wat wils; er zijn moderne en strak vormgegeven vorstbestendige plantenbakken van polyester. Deze plantenbakken zijn verkrijgbaar in 191 ralkleuren. Daarnaast zijn er ook kleine betonnen plantenbakken welke aansluiten op de Scandinavische trend van dit moment. Liever plantenbakken welke passen bij de groene en fleurrijke elementen in je tuin? Bekijk dan alle cortenstalen plantenbakken. Heb je een landelijk huis? Dan passen (hard)houten plantenbakken waarschijnlijk perfect bij je huis!

 

Let er in ieder geval op dat je de plant voldoende ruimte geeft voor de komende jaren. 

Hoeveel potgrond heb je nodig?

De start van een nieuw gevulde plantenpot is heel belangrijk. Een plant in pot moet over voldoende licht, lucht en water kunnen beschikken. Plant ze daarom in een speciale kwaliteitspotgrond welke vooraf is bemest (geen zwarte grond of tuingrond). Zo heb je voor de eerste paar maanden voeding. Een kwaliteitspotgrond klinkt niet in en zorgt voor voldoende lucht rondom je wortels.

 

Leestip: "Hoeveel potgrond heb ik nodig? Bereken het!"

Welke plantenvoeding je moet kiezen

Polyester plantenbak rondDe 4e P van plantenvoeding is de belangrijkste voor het behoud van een mooie groene of bloeiende plant. Je kunt ervoor kiezen om deze regelmatige een vloeibare bemesting te geven. Minder werk is het strooien van korrels organische plantenvoeding voor terrasplanten. Deze gaan wel 3 maanden mee.

 • Hoe vaak: 2 x per jaar
 • Wanneer:  In maart/april en juni/juli

Strooi een handje korrels over de pot en giet deze aan. Het werkt op de wortels, de bladeren en de bloemen.  Bloeiende planten bloeien hierdoor rijker en langer. Groene planten blijven hierdoor groen en de wortels blijven gezonder.

Tip: ideeën nodig voor wat je kan planten in een pot?

Polyester plantenbakken rechthoekig

We hopen je al een aardig eindje op weg te hebben geholpen met onze 4 P's. Nu is het tijd voor het echte werk: het kiezen van de planten en de potten op een juiste manier vullen. Ben je er nog niet helemaal aan uit welke soorten je wil hebben? Bekijk hieronder welke soorten er zijn.

 • Groene planten: buxus, taxus, conifeer
 • Geurplanten: lavendel, lathyrus
 • Exotische planten: palm, citrus, agapanthus, brugmansia
 • Perkgoed: violen, geraniums, celosia
 • Bloeiende planten: hortensia, fuchsia
 • Bloembollen