Hout behandelen met olie

Test altijd van tevoren of de olie de gewenste kleur heeft. Je kan dit het beste doen aan de onderkant van het meubelstuk. 

Als je mooi houten tuinmeubilair hebt gevonden is het natuurlijk belangrijk dat het ook mooi blijft en nog vele jaren meegaat. Of je nu een tuinstoel van hardhout, eiken, beuken of teak hebt. Regelmatig onderhoud is belangrijk om het meubilair in een zo goed mogelijke conditie te houden. Hoe je je meubilair behandeld hangt af van het soort hout en van je smaak. Misschien vind je een strak gelakte bank heel mooi of houd je juist van de verweerde grijze kleur die onbehandeld teakhout na verloop van tijd krijgt.

Tuinmeubels in het voorjaar onderhouden

Al je tuinmeubilair kan in het voorjaar een goede schoonmaakbeurt gebruiken. Doe dit met een sopje van groene zeep en een zachte spons. Zorg ervoor dat al het vuil weg is. Is het hout heel erg vies?Dan kun je het materiaal nog licht schuren. Zijn al je tuinmeubels schoon? Dan kun je het volgende doen.

Behandel het hout van je tuinmeubels

Het hout van je tuinmeubels onbehandeld laten

Voor een natuurlijke uitstraling kun je teak- en eikenhouten tuinmeubels onbehandeld laten. Het hout krijgt op den duur een grijze verweerde uitstraling wat veel mensen mooi vinden!

 

Je tuinmeubels in de olie zetten

Twee keer per jaar je tuinmeubels voorzien van een laagje olie en je meubilair ziet er weer als nieuw uit! Doe dit een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Voor het beste resultaat breng je twee lagen op je tuinmeubels aan. Laat het hout minimaal 48 uur drogen voordat je het weer gebruikt. Er zijn zeer veel verschillende soorten meubelolie te koop. Sommige zorgen ervoor dat het hout sterk verkleurd, andere weer bijna niet. Test voordat je begint of de olie de gewenste kleur heeft. Doe dit bijvoorbeeld op de onderkant van het meubelstuk. Als de olie er eenmaal op zit is het moeilijk om de laag er weer af te halen!

 

Je tuinmeubels beitsen

Beits geeft hout een goede beschermlaag tegen vocht en andere invloeden van buitenaf. Gebruik je een UV-bestendige lak? Dan heb je ook geen last van grijze verkleuring. Het mooie van beits is dat je de houtstructuur blijft zien. Breng minimaal 3 lagen aan en schuur het hout tussen iedere verfbeurt een beetje op. Beitsen werkt niet bij meubels van teakhout omdat teakhout van nature oliën bevat.

 

Je tuinmeubels voorzien van een laklaag

Geef je tuinmeubilair een complete andere look met een laagje lak. Om te voorkomen dat de oliën uit het hout door de verf kunnen komen is het verstandig eerst een grondlaag aan te brengen. Breng twee tot drie lagen aan om een mooie egale kleur te krijgen. Met een laag lak sluit je het hout helemaal af.

 

Bekijk hier alle tuin artikelen van Tuin-online.nl

Kies voor duurzaam hout met een keurmerk

Nog een laatste tip: Let op het keurmerk van het hout. Kies het liefst hout met een milieukeurmerk zoals het FSC-keurmerk of het logo Keurhout Duurzaam. Daarmee koop je hout gekocht dat uit duurzaam beheerde bossen komt.