Informatie en tips: Hoe je houten plantenbak te behandelen

houten plantenbak behandelen

Als je een grotere aankoop doet, zoals bijvoorbeeld houten plantenbakken voor in je tuin, dan wil je hier natuurlijk wel zo lang mogelijk van kunnen genieten. Omdat houten plantenbakken buiten in de tuin of op je balkon staan komen zij in aanraking met verschillende soorten weersomstandigheden. Hout is een stevig materiaalsoort, maar kan wel gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf. Wil je dus verkleuring tegengaan en je houten plantenbakken beschermen, dan kun je het beste de houten plantenbakken behandelen. Op deze pagina vind je meer informatie hierover.

Je houten plantenbak behandelen met een beits of lak

Heb je bij ons een houten plantenbak van Acacia hout, Douglas of van Bankirai gekocht? Dan hoef je deze in principe niet te behandelen. De houten plantenbakken kunnen in de loop van de tijd een beetje grijzig verkleuren. Als je dit niet mooi vindt kun je de houten plantenbak wel behandelen.

Je kunt je houten plantenbak optimaal beschermen door deze te behandelen met een laag beits of lak. Deze lak/beits beschermt de houten plantenbakken tegen de verschillende weersinvloeden. Door je houten plantenbak te behandelen blijft deze dus langer mooi, ook van kleur. Regen krijgt dan geen kans meer om lelijk in je plantenbak te trekken. Je dient deze behandeling wel elk jaar of elke 2 jaar te herhalen. Je kunt de plantenbak dan licht opschuren en opnieuw behandelen met een laag beits of lak.

Weet je niet zo goed welke beits of lak het meest geschikt is voor je houten plantenbak? Ga dan langs bij een van de bouwmarkten bij jou in de buurt. De adviseurs bij de bouwmarkt kunnen precies vertellen met welke beits of lak je jouw houten plantenbak kunt behandelen.

Wat als je je houten plantenbak niet behandeld?

Hout is een prachtig natuurproduct, maar wel gevoelig voor de verschillende weersomstandigheden. Als je liever je houten plantenbak niet met een beits of lak behandeld, houd er dan wel rekening mee dat dit de levensduur van je houten plantenbak kan verkorten. Daarnaast zal de houten plantenbak in de loop der jaren vergrijzen.

Wij raden dus wel aan om je houten plantenbak te behandelen met een daarvoor geschikte beits of lak. Zo verleng je dus de levensduur van de houten plantenbakken en ga je verkleuring tegen.

houten_plantenbak_behandelen

Ben je geïnteresseerd in onze houten plantenbakken en wil je graag meer informatie hierover? Neem dan via de mail of telefonisch contact met ons op. Op werkdagen zijn wij ook via de chat bereikbaar.

Andere tips om je houten plantenbakken zo mooi mogelijk te houden

Naast het behandelen van je plantenbak zijn er nog een aantal andere manieren om je houten plantenbak zo mooi mogelijk te houden. 

  • De houten plantenbakken van Houtenplantenbak.nl zijn voorzien van afwateringsgaten en/of het water loopt tussen de planken door. Shop je ergens anders houten plantenbakken? Zorg dan dat er geen water op de bodem van de plantenbak blijft staan. Zo blijft je houten plantenbak langer mooi!
  • Kies voor houten plantenbakken met (korte) pootjes. Alle plantenbakken uit onze collectie hebben dit. Pootjes zorgen ervoor dat de bodem niet op de grond komt te staan en zo goed kan drogen na een regenbui.

Bekijk hier al onze houten plantenbakken