Hoe vul ik een houten plantenbak? 7 handige tips!

Wanneer je houten plantenbakken op een juiste manier inzet in de tuin, komen ze het mooist tot hun recht. Van kleine houten plantenbakken tot grote houten plantenbakken, je ziet ze overal! Maar hoe breng je een houten plantenbak tot leven, hoe vul je een houten plantenbak nu eigenlijk en waar moet je op letten? Hieronder vind je 7 handige tips waarmee je jouw houten plantenbak kunt laten stralen!

1. Zorg voor een opvallende plant

Laat je houten plantenbak goed tot zijn recht komen door een opvallende plant of boom in het midden te plaatsen. Veel van onze klanten kiezen bijvoorbeeld voor een olijfboom en plaatsen deze in het midden van de houten plantenbak. Je kunt ook voor een leuke sinaasappelboom of voor een glansmispel op stam kiezen. Houten plantenbak vullen

2. Vul de rest van de houten plantenbak met bloeiplanten of siergrassen

Wanneer je naast de opvallende boom, struik of plant nog voldoende ruimte over hebt in de houten plantenbak, kun je hem verder opvullen met bloeiplanten of siergrassen.

Kies bijvoorbeeld voor lavendel. De paarse kleuren hiervan steken prachtig af tegen het hout van de plantenbak. Of bijvoorbeeld voor roze petunia. Er is keuze genoeg!

3. Behoud een goede balans in de houten plantenbak

Stem de kleuren van de perkplanten, siergrassen en bloeiplanten goed af op de opvallende grote plant uit je houten plantenbak. Door de kleuren goed op elkaar af te stemmen, behoud je eenheid en rust in de tuin. Je kunt de plantjes ook elders in de tuin planten, om zo de lijn verder door te trekken.

4. Vul de houten plantenbak met voldoende potgrond

Voordat je de planten en bloemen in de houten plantenbak kunt planten, moet hij natuurlijk goed gevuld worden! Wil je de bodem ophogen? Dan kun je hier bijvoorbeeld potscherven voor gebruiken. Deze houden geen water vast, waardoor het water via de bodem na een flinke regenbui kan doorlopen.

Daarnaast heb je voldoende potgrond nodig. Hoeveel potgrond je exact nodig hebt, kun je met de ‘Potgrond calculator’ uitrekenen.

5. Geef de plantjes voldoende water in de zomer

Wellicht een beetje voor de hand liggend, maar wanneer de houten plantenbak hebt gevuld in of voor de zomer, hebben ze natuurlijk meer dan voldoende water nodig! Je hoeft bij een houten plantenbak niet bang te zijn dat je te veel water geeft, want het loopt zo via de bodem weer de plantenbak uit.

6. Creëer meer privacy met een hoge houten plantenbak

Wanneer je kiest voor een hoge houten plantenbak, bijvoorbeeld een houten plantenbak van 90x25x80 cm (lengte x breedte x hoogte), vul deze dan met hoge beplanting. Hiermee kun je een natuurlijke afscheidingswand creëren. Daarnaast kan een hoge houten plantenbak in combinatie met hoge beplanting ervoor zorgen dat je heerlijk beschut uit de wind zit. Hoe fijn is dat!

Houten plantenbak vullen: creëer privacy

Wanneer je een lage loungebank hebt, kom je met een lage plantenbak ook al een heel eind. Een klant van ons heeft hier ook een heerlijk knus hoekje gecreëerd.

7. Sfeerverlichting in je houten plantenbak

Heb je er al eens over nagedacht om de houten plantenbak te vullen met sfeerverlichting? Wanneer het ’s avonds schemerig wordt, geeft het een prachtig effect aan het plantgoed. Kies bijvoorbeeld voor energiebesparende tuinverlichting of verwerkt de tuinverlichting in de plantenbak én schutting.