Hoe vul ik een bloembak? 7 tips en voorbeelden!
Bloembakken worden steeds groter en imposanter. Zeker grote polyester bloembakken, houten bloembakken en cortenstaal bloembakken zijn helemaal in! Maar hoe vul je zo’n grote bloembak eigenlijk, welke planten gebruik je en hoe laat je een bloembak goed tot zijn recht komen in de tuin? We geven je hieronder zeven tips en voorbeelden hoe jij je tuin kunt laten stralen met mooi gevulde grote bloembakken.
Twee grote witte polyester bloembakken, gevuld met kleurrijke planten en hoge grassen.
1. Welke planten kies je voor je bloembak buiten? Kies een ster!
Wanneer je een bloembak vult, is het heel belangrijk dat je één ster kiest per bak. In een grote bloembak kun je bijvoorbeeld een fraaie boom planten, zoals een olijfboom of een plataan. Een amberboom als struik (Liquidambar styraciflua) krijgt schitterende herfstkleuren en is daarom ook een goede keus. Onze klanten hebben op de foto's hieronder ook één ster uitgekozen voor in de bloembak.
Liever je bloembak vullen met iets lagers? Kies dan een bladplant, zoals de kerrieplant (Helichrysum) en zilverblad (Senecio). Plant deze bladplanten in het midden van de bloembak.
2. Zet mooie bloeiplanten of siergrassen in de bloembak
Wil je het geheel niet te druk maken? Dan zijn mooie bloeiplanten of siergrassen ook perfect om te gebruiken. Speel zo ook met de hoogte van de bloembak, zoals we op de foto hieronder hebben gedaan. Langs de statige deur staan twee hoge Enjoyplanters polyester bloembakken van 40x40x80 cm. Door deze te vullen met lage siergrassen, creëer je een speels effect. Helemaal in zijn zogenoemde siergrassen. Er zijn honderden soorten siergrassen, van Japans siergras tot pampasgras en van prachtriet tot veldbies.
Rondom een bladplant of boom kun je wat perkgoed planten in de bloembak. Denk bijvoorbeeld aan mooie afrikaantjes, een groepje hangpetunia’s, dichondra (hangplant met grijze / zilverachtige bladen) of verbena.
3. Zorg voor een goede balans in de bloembak
Het perkgoed moet qua kleur bij de ‘ster’ passen. Kies je voor een felgele kerrieplant, combineer dit dan niet met blauwe viooltjes en oranje afrikaantjes, want dan ontstaat er een bonte mix. Zet niet te veel planten in de bak, want ze gaan nog groeien. Houd rekening met een afstand van zo’n 25 centimeter tussen planten.
Probeer je bloemen ook te combineren met de andere bloemen in je tuin. Zo ontstaat er meer consistentie en oogt je tuin weer een stuk rustiger.
4. Voldoende hydrokorrels op de bodem en potgrond in de bloembak
De polyester bloembakken zijn niet standaard voorzien van afwateringsgaten. Deze dien je zelf nog te boren. Per 0,2 vierkante meter dien je één gat te boren. In een bloembak van 100x100 centimeter heb je dus 5 afwateringsgaten nodig.
Voordat je planten in de bloembak poot, vul de bloembak eerst met een laagje hydrokorrels. Deze hydrokorrels vormen een drainagelaag onder in bloempotten en bloembakken, waardoor de waterhuishouding verbetert en je langer kunt genieten van een prachtig resultaat.
Zorg voor voldoende potgrond om een bloembak mooi te vullen. Gebruik hiervoor de ‘Hoeveel potgrond heb ik nodig?’-calculator. Zo weet je zeker dat je niet te veel of te weinig potgrond in huis haalt.
5. Geef de bloemen en planten veel water in de zomer
Vul je de bloemenbak in de zomer? Geef de planten dan voldoende water. Wanneer het weken niet regent, dan kunnen de planten en bomen uitdrogen. Met een beetje liefde gaat het helemaal goed komen! Wanneer je afwateringsgaten in de bodem van de bloembak hebt zitten, hoef je niet bang te zijn dat je te veel geeft. Dit loopt er net zo makkelijk weer uit via de bodem.
6. Creëer meer privacy met een hoge bloembak!
Een praktische manier om een bloembak te vullen is door te kiezen voor hoge beplanting. De bloembak zorgt er zo voor dat nieuwsgierige ogen wat minder makkelijk naar binnen kunnen kijken. Daarnaast ziet het er natuurlijk ook gezellig uit.
7. Heb je al eens nagedacht over sfeerverlichting in je bloembak?
Of je nu 's avonds nog even buiten zit of niet, sfeerverlichting kan veel doen voor je tuin. Een van onze klanten heeft hierboven losse lampen in de bloembakken gezet, waardoor de planten mooi oplichten bij scherming. Je kunt ook op andere manieren spelen met tuinverlichting door bijvoorbeeld spotjes in de grond in te bouwen onder een boom, gekleurde lampjes op te hangen of kies voor tuinlampen op zonne-energie.
Inspiratie nodig? Bekijk wat andere klanten hebben gedaan
Benieuwd hoe onze klanten hun grote polyester bloembakken hebben gevuld met mooie planten? Neem een kijkje op een van onze fotopagina's en doe inspiratie op. We hebben een speciale fotopagina voor (grote) bloembakken van het merk Enjoyplanters en een fotopagina van onze klantfoto's van Lupine bloembakken.